Informasjon om arbeidslivsfag
Arbeidslivsfag er et mer praktisk alternativ til språkfagene og fordypningsfagene. I arbeidslivsfag får du et innblikk i ulike yrker gjennom praktiske oppdrag. Du lærer deg både å jobbe selvstendig og i samarbeid med andre. Innholdet i hvert skoleår er ulikt og tilpasset deg og de andre elevene i klassen, gjerne med utgangspunktet i interessene dere har. I 10. klasse bruker vi det vi har lært til å skape en egen elevbedrift. Da får du i samarbeid med andre muligheten til å skape varer eller en tjeneste som skal selges. Arbeidslivsfag kan være en nyttig forberedelse for yrkesfag, men vil være relevant uansett hva du måtte velge på videregående. Dersom du velger arbeidslivsfag på ungdomsskolen, må du ha tre år med fremmedspråk ved valg av studieforberedende program på videregående.
Eksempler på hva vi har gjort i arbeidslivsfag tidligere
- Oppussing av treningsrommet på skolen. Vi fikk opplæring av profesjonelle malermestere, før vi tok ned eksisterende tapet, sparklet og malte den ene veggen på treningsrommet. Til slutt fikk vi inn en gatekunstner som hjalp oss med å lage et kult kunstverk ved bruk av spraymaling.
- Design og produksjon av klær. Vi har lært oss å bruke vinylkutterne og varmepressen på skolen for å designe klær, for så å trykke designet på egne klesplagg. Produksjon av julepynt i keramikk. Vi testet ut leire som materiale, og produserte julepynt som vi pakket inn i en profesjonell emballasje og solgte videre.
- Salg av mat i kantinen. Vi besøkte en profesjonell kokk for å lære viktige tips og triks på kjøkkenet, før vi produserte mat som ble solgt i kantinen på skolen.
- Salg av armbånd gjennom elevbedrift. Med stor frihet fikk elevene undersøke hvilke produkter de ønsket å produsere, og landet til slutt på armbånd. Her testet vi ut ulike materialer, førte regnskap og lærte om hvordan man kan nå ut til kundene for å få solgt flest mulige produkter.
Kjernelementer
Praktiske og yrkesrettede arbeidsoppdrag
I arbeidslivsfag produserer elevene varer og tjenester som det er behov for i samfunnet. De gjør seg erfaringer med reelle og virkelighetsnære arbeidssituasjoner. De bruker interne og eksterne læringsarenaer. De utvikler et begrepsapparat og ferdigheter knyttet til arbeidslivet. Elevene bruker bærekraftige prinsipper der økonomiske, sosiale og miljømessige forhold hører sammen i alle deler av arbeidsprosessen.
Arbeidsfellesskap og helse, miljø og sikkerhet i arbeidsoppdraget
Elevene følger arbeidslivets regler, forskrifter og etiske retningslinjer og gjør en risikovurdering ved behov. De medvirker i beslutningsprosesser både som leder og medarbeider, tar ansvar for egen arbeidsplass, vurderer sin egen og medelevers arbeidsinnsats og jobber på selvstendig grunnlag. Elevene utfordrer tradisjonelle oppfatninger av yrkesliv og likestilling ved å prøve ut arbeidsoppgaver knyttet til ulike yrker.
Les hva tidligere elever har sagt om arbeidslivsfag
https://www.ue.no/oslo/nyheter/arbeidsglede-pa-arbeidslivsfag